Oliebollen tips voor het bakken van de lekkerste oliebollen

Kan ik oliebollenbeslag al een dag eerder maken?

Oliebollen beslag kun je NIET een dag van tevoren al maken. Het beslag blijft door rijzen en zo krijg je veel te luchtig beslag. Zorg dus dat je tijd genoeg hebt op de dag dat je oliebollen moet/wil bakken.

Moet oliebollenbeslag een bepaalde temperatuur hebben?

In ideale omstandigheden zou het beslag ongeveer 26 graden moeten zijn bij een omgevingstemperatuur van 25-27 graden. De temperatuur is vooral belangrijk voor het rijzen van het beslag. Oliebollenbeslag rijst met 10% sneller bij elke graad dat het warmer is.

Hoe heet moet de olie zijn waarin ik oliebollen bak?

Oliebollen bak je het beste in olie van 180-185 graden. Voor lekkere oliebollen is het belangrijk dat de olie de juiste temperatuur heeft bij het bakken. Is de olie te koud dan zuigen de oliebollen vol met vet en krijg je dus hele vette oliebollen. Is de olie te heet bij het oliebollen bakken dan krijg je donkere oliebollen die van binnen nog niet gaar zijn. Mocht de olie te snel afkoelen bij het bakken bak dan minder oliebollen tegelijk in de pan en speel wat met de hoogte van het vuur om de olie op de juiste temperatuur te houden als je oliebollen bakt.

In welke olie of vet moet ik de oliebollen bakken

Oliebollen kun je het beste in gewone zonnebloemolie bakken. Zonnebloemolie is neutraal van smaak en heeft geen “bijsmaak”. Eventueel kun je ook nog andere plantaardige olie gebruiken maar neem vooral geen olijfolie. Ikzelf zou ook geen (vloeibaar) frituurvet gebruiken want als de oliebollen na het bakken afkoelen laat het frituurvet een wit laagje achter. Voor de lekkerste oliebollen gebruik je dus gewoon zonnebloemolie.

Mijn beslag rijst niet?

Mocht je oliebollen beslag niet rijzen of is de temperatuur waar je het beslag wil laten rijzen te koud verwarm dan een oven voor tot 50 graden. Zodra de oven op temperatuur is zet je deze uit en zet je hier je beslagkom met je oliebollen beslag in. Wel je beslag afdekken met een vochtige theedoek. Zo rijst het beslag wel en krijg je een perfecte oliebollen beslag.

Mijn oliebollen draaien niet vanzelf of draaien 1 kant op

Als oliebollen niet vanzelf omdraaien dan is meestal het beslag niet gelijkmatig gerezen of heb je misschien het beslag van bovenop af geschept. Schep dan meer vanuit het midden zodat het beslag van de oliebol overal hetzelfde gerezen is voor je het in de olie schept.

Mijn oliebollen zijn vet, hoe komt dit?

Vette oliebollen krijg je meestal omdat je deze bakt in olie met een te lage temperatuur. De oliebollen zuigen dan vol met olie en dat is natuurlijk niet lekker. Zorg dat de olie waarin je de oliebollen bakt rond de 180-185 graden is bij het bakken. Speel wat met het vuur onder de pan om de juiste temperatuur te houden bij het bakken. (gebruik eventueel een thermometer om te zorgen dat de olie op de juiste temperatuur is).

Hoe kan ik oliebollen het beste bewaren?

Oliebollen bewaar je na het bakken het beste in een luchtdichte bak of een zak die je luchtdicht afgesloten hebt. Zo kun je de oliebollen 2 dagen bewaren. In de vriezer blijven oliebollen 2 tot 3 maanden goed. Om ze daarna te eten laat je ze eerst ontdooien en verwarm ze dan nog even in een voorverwarmen oven van 180 garden voor een minuut of 10-14. In de magnetron kan ook, verwarm ze dan op niet te hoog vermogen voor ongeveer 20 seconden.